Här jämför vi sparräntorna på den svenska marknaden, så att du kan hitta den bästa räntan för ditt eget sparande.

Den tryggaste sparformen är det klassiska sparkontot, där du sätter in dina pengar på ett bankkonto och sedan får ränta på dina pengar. Det finns mängder av aktörer som erbjuder sparkonton i Sverige, både med och utan bindningstid.

Vilken du ska välja beror på hur länge du tänkte spara pengarna och om du vill binda upp dem för högre ränta eller inte.

Sparkonton utan bindningstid

Om du bara vill ha ett enkelt sparkonto som du snabbt kan sätta in och ta ut pengar från är det bästa ett sparkonto som inte har någon bindningstid. Den bästa sparräntan du kan få utan att binda upp pengarna är följande:

Bank SparkontoSparränta
Högräntekonto
0.85 %
Sparkonto+
0.6 %

När du inte har någon bindningstid på ditt sparande kan du när som helst ta ut pengarna.

Sparkonton med bindningstid

Om du vill ha högre ränta på ditt sparkonto kan du välja att binda upp pengarna under en tid som du själv väljer. Då ligger pengarna kvar hos banken under den bindningstid du väljer, och som tack för du en högre ränta på dina sparpengar.

Bank SparkontoRäntaTid
Sparkonto 24 mån
1.2 %
24 mån
Sparkonto+ 24 mån
1.15 %
24 mån
Sparkonto+ 12 mån
1 %
12 mån
Sparkonto 12 mån
0.9 %
12 mån
Sparkonto+ 6 mån
0.9 %
6 mån
Sparkonto+ 3 mån
0.75 %
3 mån

Tänk på att du inte får ta ut pengarna när du har ett sparkonto med bindningstid, så var noga med att inte binda upp för mycket pengar på ditt sparkonto — du kan exempelvis ha 50 % på ett vanligt sparkonto och 50 % på ett sparkonto med bindningstid.

Sparkonton med högst ränta

Om du inte bryr dig om varken bindningstid eller insättningsgaranti är det de här sparkontona som ger dig den högsta räntan.

OBS! Vi rekommenderar inte att använda sparkonton utan insättningsgaranti eftersom du då riskerar att bli av med pengarna om bolaget går i konkurs. Med insättningsgaranti är dina pengar skyddade.

Bank SparkontoRäntaTid
Räntekonto 2 år
8.1 %
24 mån
Räntekonto 1 år
7 %
12 mån
Kapitalkonto 6 mån
6.6 %
6 mån
Räntekonto 6 mån
6.6 %
6 mån
Kapitalkonto 3 mån
6.1 %
3 mån
Räntekonto 3 mån
6.1 %
3 mån
Inlåningskonto
5.5 %
0 mån
Sparkonto
4.5 %
0 mån
Sparkonto 24 mån
1.2 %
24 mån
Sparkonto+ 24 mån
1.15 %
24 mån
Sparkonto+ 12 mån
1 %
12 mån
Sparkonto 12 mån
0.9 %
12 mån
Mitt Spar+
0.9 %
1 mån
Sparkonto+ 6 mån
0.9 %
6 mån
Högräntekonto
0.85 %
0 mån
Mitt Spar
0.75 %
0 mån
Sparkonto+ 3 mån
0.75 %
3 mån
Sparkonto+
0.6 %
0 mån

Tänk på att inte alla dessa sparkonton täcks av den statliga insättingsgarantin. Vi har markerat detta i kolumnen "IG" ovan, där IG står för just insättningsgaranti.

Sparkonton utan insättningsgaranti

De sparkonton som ger allra högst ränta på marknaden är de som saknar insättningsgaranti. Detta innebär en högre risk för dig som sparare, eftersom du inte är garanterad att få tillbaka pengarna om företaget skulle gå i konkurs.

Bank SparkontoRäntaTid
Räntekonto 2 år
8.1 %
24 mån
Räntekonto 1 år
7 %
12 mån
Kapitalkonto 6 mån
6.6 %
6 mån
Räntekonto 6 mån
6.6 %
6 mån
Kapitalkonto 3 mån
6.1 %
3 mån
Räntekonto 3 mån
6.1 %
3 mån
Inlåningskonto
5.5 %
0 mån
Sparkonto
4.5 %
0 mån

OBS! Kom ihåg att dessa sparkonton inte omfattas av den statliga insättningsgarantin. I händelse av konkurs kommer du inte kunna få tillbaka dina sparpengar, och det är viktigt att du inser vad den risken innebär.

Insättningsgaranti

Den statliga insättningsgarantin är ett skydd för dina pengar i händelsen att banken som du sparar hos skulle gå i konkurs. Insättningsgarantin täcker summor upp till 100 000 euro per bank, vilket innebär att du kan ha omkring 1 050 000 kr på ett sparkonto, som alltså är skyddade om banken går i konkurs.

Observera att alla sparkonton inte omfattas av insättningsgarantin. Detta innebär att pengarna inte är skyddade om bolaget skulle gå i konkurs. Se därför till att du bara använder sparkonton som faktiskt har insättningsgaranti, om du inte är helt säker på vad du gör när du väljer ett sparkonto utan insättningsgaranti.

Skulle du ha mer än 1 050 000 kr att lägga på sparkonto behöver du dela upp pengarna mellan flera olika banker, eftersom gränsen på 1 050 000 kr är per bank och inte totalt för dig som person. Därmed kan du faktiskt få ett större skydd av insättningsgarantin om du fördelar pengarna mellan olika banker.

Frågor och svar

Vad är insättningsgaranti?

Insättningsgarantin skyddar dina pengar när du har dem på ett konto hos en bank. Skulle banken få ekonomiska problem så ersätter staten dina sparpengar upp till 1 050 000 kr per bank.

Vad är inlåningsränta?

Inlåningsränta är den ränta som betalas ut till dig som kund för att du lånar in pengar till banken. Det är alltså precis samma sak som det som kallas för sparränta eller helt enkelt ränta på sparkontot.

Aktier, fonder eller sparkonto?

Eftersom räntan är så pass låg i Sverige är det svårt att få en riktigt bra ränta på ett vanligt sparkonto, och just därför kan det vara bättre att spara dina pengar i fonder eller aktier hos exempelvis Avanza eller Nordnet.

Om du behöver dina pengar inom fem år bör du däremot inte placera dem i varken aktier eller fonder, utan istället ha dem på ett vanligt sparkonto — detta eftersom dina pengar både kan minska och öka i värde när du placerar dem i värdepapper.

Läs mer om aktiehandel eller fondhandel för att lära dig mer om hur du enkelt sparar med möjlighet till så bra avkastning som möjligt.

Varför har vissa sparkonton bindningstid?

Banken du sätter in sparpengar till använder dina pengar i sin verksamhet för att få dem att växa — annars kan du inte få någon inlåningsränta för dem.

För att du ska kunna få så hög ränta som möjligt på dina sparpengar kan du ge banken ett löfte om att du inte kommer ta ut dina pengar under en viss tid, exempelvis 2 år. Då vet banken att de under dessa 2 år inte behöver oroa sig om att du kommer behöva dina pengar, och de kan därför använda dem i investeringar som tar längre tid att återbetalas.

Kan man ta ut pengarna trots bindningstid?

När du sätter in pengar på ett sparkonto med bindningstid ingår du en överenskommelse med banken om att du kommer låta dina pengar ligga och växa hos dem under bindningstiden. Skulle du trots detta behöva ta ut pengarna vill många banker ha tillbaka räntan, och utöver det ofta avgift utöver det — du kommer alltså förlora pengar på att ta ut pengarna i förtid.

Tänk därför en extra gång innan du binder upp dina pengar på ett sparkonto med bindningstid, eftersom du kan behöva betala en avgift om du skulle ångra dig. Dela gärna upp dina sparpengar så att du har en del på ett sparkonto utan bindningstid samt en del på ett sparkonto med bindningstid — på så sätt får du både högre ränta och trygghet.

Listorna med sparkonton uppdateras dagligen, beroende på vilka aktörer som uppdaterar sina villkor. Om du hittar något som inte stämmer får du gärna rapportera det.


Om artikeln


  • Titel: Bäst sparkonton 2021
  • Skribent: Konsumentguiden
  • Senast verifierad: 21 september 2021